- Rabobank boekte in de eerste helft van dit jaar 2,5 miljard euro winst. Dat is ruwweg een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
- Het financiële concern profiteerde van de flink gestegen rente.
- Hierdoor zagen andere banken hun winsten ook fors oplopen, wat leidt tot veel kritiek.
- Lees ook: ABN AMRO ziet kwartaalwinst bijna verdubbelen dankzij hogere rente, maar blijft achter met het opvoeren van rente voor klanten
Rabobank heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar ruwweg verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Net als rivalen ING en ABN AMRO profiteerde de bank flink van de gestegen rente.
Onder de streep hield het financiële concern over de eerste zes maanden van het jaar 2,5 miljard euro over.
In dezelfde periode vorig jaar maakte Rabobank nog een kleine 1,3 miljard euro winst. Dit kwam voornamelijk vanwege een sterke groei van de rente-inkomsten.
ING en ABN AMRO zagen hun resultaat afgelopen kwartaal al bijna verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder. De grootbanken schroefden hun spaarrente maar beperkt op, terwijl bijvoorbeeld huizenkopers beduidend meer rente moeten betalen voor hypotheken.
Veel kritiek op hoge winsten van banken
Op de forse winsten van de banken is ook kritiek. Oxfam Novib drong er woensdag al op aan dat Nederland met een extra belasting voor banken komt.
In de ogen van de ontwikkelingsorganisatie zou Nederland een voorbeeld kunnen nemen aan Italië waar de regering dit jaar een extra belasting gaat heffen op de zogeheten overwinsten van banken in het land. Dat zou de regering van premier Giorgia Meloni meer dan 2 miljard euro kunnen opleveren.
Banken zelf zien niets in zo'n voorstel. Anders zou de financiering van "zeer noodzakelijke investeringen van consumenten en bedrijven" onder druk komen te staan, liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.
Bank werkt aan 'andere manier van sparen
Rabobank werkt aan een "andere manier" van sparen. Op die manier wil het financiële concern spaarders een extra keuzemogelijkheid geven, nu de gewone spaarrente nog niet zo hard oploopt als veel mensen graag zouden zien. Dat laat topman Stefaan Decraene weten, terwijl zijn bank een forse winstsprong aankondigt dankzij de hogere rentes.
Wat voor nieuw aanbod Rabobank klanten precies wil voorschotelen, wil de begin dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter nog niet zeggen. De bank zou het binnen niet al te lange tijd willen aankondigen.
Financieel directeur Bas Brouwers legt uit dat er nu een onderscheid is tussen direct opneembaar spaargeld en deposito's waar je spaargeld voor langere tijd vastligt, en waar de rente hoger uitkomt. Bij de andere manier van sparen zou Rabobank dit onderscheid "flexibeler" willen maken.
Volgens Brouwers moeten mensen niet vergeten dat er tot ruim een jaar geleden nog historisch lage renteniveaus waren, waarin de marges op spaargeld bij banken waren verdampt. Volgens hem is het daarom niet vreemd dat banken nu kijken naar hun eigen financiële gezondheid en wat meer marge pakken. Decraene benadrukt daarnaast dat Rabobank het met 1,5 procent gewone spaarrente momenteel helemaal niet zo slecht doet vergeleken met de andere Nederlandse grootbanken.
Dat neemt niet weg dat de rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) al veel verder is opgelopen.
Minister Sigrid Kaag van Financiën riep banken eerder dit jaar niet voor niets op om hun spaarrentes verder op te schroeven. De forse winsten die de banken laatste tijd boeken roepen ook reacties op.
Greenpeace Nederland-directeur Andy Palmen onderstreept nog eens dat Rabobank jarenlang de intensieve landbouw heeft aangejaagd. Daardoor is volgens hem een "enorm stikstofprobleem" ontstaan. Hij vindt dat de bank zijn grote winst moet gebruiken om de rekening te betalen voor de schade die hiermee is aangericht.